Hopp til hovedinnhold

Hafslund og Cloudberry skal bygge batterilager i Sverige

Cloudberry og Hafslund skal bygge det som vil bli Värmlands største batterilager i Dingelsundet utenfor Karlstad i Sverige.

the word battery is on the side of a building
Publisert:

Det er lite kapasitet i strømnettet i Värmland. Kapasitetsmangelen gjør det i dag vanskelig både å etablere nye strømintensive bedrifter og for eksisterende industri å få tilgang til mer effekt. Av samme grunn er det også vanskelig å koble til storskala lokal strømproduksjon. Å forsterke strømnettet er derfor nødvendig, men det tar tid og er kostbart.

– Det vil sannsynligvis drøye et stykke inn på 2030-tallet før nødvendige forsterkninger av transmisjonsnettet er på plass. Det er et stort behov for å styrke strømforsyningen på andre måter, og vårt batterilager ved Dingelsundet er en viktig del av dette, sier Karin Skantze, som er utviklingssjef i Sverige hos Hafslund, som sammen med energiselskapet Cloudberry Clean Energy står bak satsingen.

Batterilageret vil dra nytte av den eksisterende transformatorstasjonen ved Dingelsundet som tidligere var ment å brukes for en vindpark i Vänern, men som nå i stedet brukes for å koble til batterilageret med 23 MW effekt. Anlegget som ligger i tilknytning til den eksisterende stasjonen vil styrke Karlstads og regionens energiforsyning.

– Det er et stort batterilager. Med 48 MWh vil det bli Värmlands største, og et av de største i Sverige. Batterilageret er stort nok til å dekke mer enn 10 000 boliger en typisk hverdagskveld, sier Beate Norheim som er prosjektleder i Cloudberry.

Når samfunnet elektrifiseres, får fornybar strøm en stadig viktigere rolle i energisystemet. Det øker også behovet for ulike typer teknologier for at systemet skal være pålitelig og robust, samtidig som kostnadene holdes nede for strømkundene.

– Investeringer i denne typen batterilager spiller en avgjørende rolle for et effektivt og stabilt elsystem. Batteriet hjelper strømnettet med å bli mer driftssikkert slik at risikoen for strømbrudd reduseres. Husholdninger og bedrifter må kunne stole på at strømmen er der når den trengs, og det vil vi være med på å ta ansvar for, sier Karin Skantze.

Byggestart skjer sensommeren 2025 og anlegget forventes å være fullt operativt sommeren 2026.

For mer informasjon

  1. Jonas Bangsund

    Jonas Bangsund

    Kommunkasjonssjef sol- og vindkraft

  2. Karin Skantze

    Karin Skantze

    Utviklingssjef i Hafslund Sverige

Vi bruker cookies! De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse av brukeradferd på siden. Les mer i vår cookie-erklæring