Hopp til hovedinnhold

Miljøforbedrende tiltak i Aurland

I Aurlandsvassdraget er det gjennomført en rekke kunnskapsbaserte tiltak som har gitt lovende resultater for fisken.

Sjøaure Aurland des 2012

Før regulering var Aurlandselva kjent som et svært godt sjøørretvassdrag, med en god andel laks. Etter reguleringen avtok fangstene av både sjøørret og laks. Siden 1993 er det sluppet frivillig minstevannføring i Vassbygdelva og på 2000-tallet ble flere kartleggings- og forskningsprosjekter igangsatt for å finne ut hva som kunne gjøres for å bedre forholdene for fisken i elva.

En kartlegging av elvebunnen i 2009-2012 pekte på lite gyteareal og mangel på skjul som flaskehalser for fiskeproduksjon. Etter dette er det gjennomført omfattende biotoptiltak for å restaurere og gjenopprette gode gyte- og oppvekstforhold.

Senere har det vært flere forskningsprosjekter i nært samarbeid med de ledende fiskebiologiske miljøene i Norge som har gitt oss mye verdifull kunnskap. Blant de kunnskapsbaserte tiltakene som er gjennomført er:

  • Utlegging av gytegrus
  • Utviding av gytearealene
  • Åpning av sideløp. Les faktaark om restaurering av Tokvamsbekken
  • Ripping av elvebunnen
  • Etablering av finrist i tunnelen til Vangen kraftstasjon
  • Fisketrapp i Aurlandselva
  • Fiskehus med genbank for å ta vare på laksebestanden

Resultatene av de gjennomførte miljøtiltakene er lovende. Du kan høre med om tiltakene og resultatene i de denne filmen:

Summen av gjennomførte tiltak er ifølge forsker Ulrich Pulg i Norce "Veien til god økologisk tilstand i regulerte vassdrag".

Tre eksempler på gjennomførte miljøtiltak:

  1. Utviding av gytearealene i Aurlandsvassdraget

    I Aurlang er det i mange år gjennomført tiltak for å bedre gyteforholdene for laks og sjøørret i vassdraget. Fra 2010 har gytearealene i elven gått fra 0,1 prosent til fem prosent, noe som tilsvarer et uregulert vassdrag. Det er i hovedsak tre tiltak som har bidratt til denne bedringen: utlegging av gytegrus, ripping av elvebunn og åpning av sidebekker til hovedelva.

  2. Frivillig minstevannsføring i Vassbygdelvi

    Hafslund har siden 1993 sluppet frivillig minstevannføring i Vassbygdelva i Aurlandsvassdraget. Bakgrunnen var episoder med fullstendig tørrlegging av elven på 1980-tallet og i 1993. Aurlandsvassdraget har en sårbar sjøørretbestand, og en laksebestand som er svært liten. Et frivillig minstevannslipp ble innført for å forbedre forholdene i elven.

  3. Finrist i Vangen

    I Vangen kraftstasjon i Aurland ble det lenge stilt spørsmål om hvor mye ørret og laks som vandrer ned gjennom tunnelen og skades i turbinene. I starten av 2021 ble derfor finmaskede rister plassert foran inntaket til Vangen kraftstasjon for å sikre at fisk ikke svømmer ned i tunnelen. Foreløpige videoanalyser fra overvåking av ristene viser lovende resultater. Fiskene klarer fint å svømme foran risten, selv ved høye vannhastigheter, og det er ikke lengre noe problem at fisk blir dratt ned i tunnelen.

Kontaktperson

  1. Ragnhild Stokker

    Ragnhild Stokker

    Rådgiver konsesjoner og miljø

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på nettsidene våre. De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse. Les mer i vår cookie-erklæring