Til topp

Markedskommentar

Strømmarkedet i tiden framover

værtyper - ulike illustrasjoner

Hvit jul?
Værmeldingene ser nå ut til å tendere mot 4V-alternativet – Vestavær, varmt, vått og vindfullt. På fjellet blir det nok snø, især på vestsiden av Norge. Sverige og østlige deler av Norge får nok mindre nedbør enn normalt. Ved havnivå ser det tvilsomt ut med en hvit jul.

Høsten har vært vekslende i værtrenden. Tidlig høst var kald og tørr, mens den siste måneden har vært preget av de 4 V’ene. Kraftmarkedet reagerte med først å bli engstelig for at vi skulle ha nok vann i magasinene til våren, og sendte vinterprisen opp til tysk nivå for å stanse eksporten. Nå har forskjellen i pris økt, og gir signal om at saltstøtten av bekymring er i ferd med å bli tæret bort av regnet (og mildværet).

Samtlige værprognoser indikerer nå en mild inngang på vinteren. Dette gjelder både toukers- og fireukersprognosen. I den nærmeste tiden kan man derfor ikke utelukke en videre nedgang i prisene for vinteren (markedspris på børsen for gjennomsnittlig spotpris for første kvartal er i dag 27,5 øre/kWh uten MVA).

Samtidig peker analytikerne på at med de reelle vannreservene vi har å produsere strøm med, burde prisene ligge høyere (rundt 31,5 øre/kWh uten MVA) . Markedet er altså mer «pessimistisk» til prisene enn historiske tallsammenhenger tilsier. Dette kan skyldes tro på klimaendringer, tilvenning fra de «våte» foregående årene, og nå som trenden er nedadgående; et ønske om å komme markedsutviklingen i forkjøpet.

Ingen vet hvor haren hopper: I øyeblikket er den på vei nedover, og vil fortsette nedover så lenge 4V-trenden holder seg.

Vi har nok ennå ikke bedret vannreservene tilstrekkelig til at vi har en «stabil» situasjon, så prisoppganger kan bli brå om været snur i løpet av de nærmeste ukene. Skulle vi få normalt vær fremover, tror vi markedsprisen blir «riktig» pris.

av  Atle Sørsdal
Porteføljeforvalter
Hafslund Hedging
Sist oppdatert 20. desember 2016